Aktuella Skogsbad och svampvandringar

DSC_0801.jpg

Skogsbad  och svampplockning i höst

Är inte hösten den härligaste årstiden?

Följ med på ett skogsbad och kom närmare naturen. Hitta din egen plats i skogen och prova att andas med ett träd eller låt blicken följa löven som släpper taget och dansar mot marken.

Vissa säger att plocka svamp och skogsbad är samma sak.  Allt är möjligt men i det guidade skogsbadet tar vi hjälp av alla sinnen att komma utanför boxen av det vi vet och komma närmare naturen på vårt eget sätt.  

Känn skillnaden mellan skogsbad och svampplockning och fördjupa dig i kunskap om the wood wide web-en vandring bland svampar och hyfer och fyll på ditt förråd av mustiga matsvampar.  I höst erbjuder I Skogens Famn svamppromenader där vi låter förnuft och kunskap styra och lär oss navigera i svamparnas hemliga rike.

Använd gärna ditt friskvårdsbidrag på skogsbad, tag med ett kvitto och visa din arbetsgivare!Vi tar också emot Fysisk Aktivitet på Recept (FAR)!

IMG_5225.jpg
Sigill_Symbol_Arrangörer.png

Skogsbad, Lidingö

Söndagen den 17:e Oktober   12:00-14:30 (samling Breviksbadet) 

Söndagenden 31:e Oktober   11:00-13:30

Söndagen den 14:e November 11:00-13:30 (samling Stockby)

19:e November 18:00-21:00  Skogsbad i Fullmånens sken (samling Stockby)

Samling Stockby: Stockbyvägens 9 parkering, gps: 6583940.155, 680597.124 Buss 201, hållplats Toppmurklevägen, 7 min gångväg 

Samling Breviksbadet: Breviksbadets parkering, vid informationsskylt. 7 min gångväg från Breviks station, spårvagn.

 

Pris: 350 kr  (250 kr för studenter och FAR) 

Klippkort 4 ggr pris: 1 100 kr

IMG_0843.jpg

19:e November 18:00-21:00  Skogsbad i Fullmånens sken (samling Stockby)

 

Vi vandrar ut och upplever hur skogen lyser i fullmånens sken även när himlen är täckt av moln.  En annorlunda upplevelse i mörker och ljus, en  känsla av uråldrighet och att vi är en del av naturen på jorden, i rymden. I en skogsglänta har vi te-ceremoni  och kanske ser vi månen lysa upp granar och kasta skuggor som vi kan gömma oss i. Detta skogsbad är det möjligt att ha med hund.

Samling: Stockby

Pris: 350 kr

forestmoon.jpg

Skogsbad i Fullmånens sken 

Svampplockning med Helena 

Lördag 30:e Oktober 10:00-13:00

Plats Lidingö, närmare plats kommer snart

Lär nya skills och ta del av naturens svampskafferi!

Tillsammans går vi ut i skogen och lär oss mer om svamp och använder alla sinnen att upptäcka svamparnas fantastiska värld-skogens wood wide web.  Vi utgår från mina barndoms skogar  i Långängen-Elfviks Naturreservat och jag delar med mig av växtplatser och hur man plockar svamp på ett säkert sätt. Vi tittar på ätbara svampar och förväxlingssvampar och lär om olika svampars användningsområden som färgsvampar, medicin eller mat.

När korgarna är fyllda av ätbart vi hittat  fikar vi tillsammans med egen fika vid Kottlasjöns strand. Jag tillagar svamp över eld för provsmakning och vi dricker te från medicinbomben-Chagasvamp. Barn som gammal är du välkommen att  botanisera i skogens skafferi. Om du är nybörjare introduceras du att plocka svamp själv och om du redan kan endel så kan du utöka din kunskap med ytterligare svamparter och kunskap.

Vad kommer ni hem med? Ett härligt höstäventyr i naturen och ny kunskap om naturens vilda svamp-skafferi.

Informationsblad  länkar, recept och annat  som ni kan använda vidare.

Förkunskap: Ingen förkunskap krävs. Kursen är för dig som är nybörjare eller kanske vill berika din kunskap med fler ätbara svamp. 

Vad behöver ni? Kniv, svampkorg eller liknande och ett sittunderlag. Kläder efter väder, gärna gummistövlar eller kängor. Anteckningsbok, penna och en telefon med kamera är bra att ha.

Helena är biolog, svampinstruktör och läser just nu en kurs i fördjupad mykologi vid Sveriges lantbruksuniversitet

Samling: Breviksbadets parkering, vid informationsskylt, 7 min gångväg från Breviks station, spårvagn.

Pris: 550 kr (vuxen) Barn 200 kr

Lucia-Skogsbad med kurortshistoria på Djurgården

IMG_5947.jpg

Söndagen 12:e December  14:00-18:00 

Luciahelgen går vi går ut och njuter av vintern på Djurgården.

I vinterlandskapets friska luft kring spa-orten Djurgårdsbrunn möter vi Jenny Rosen från Djurgårdens ekolyx, som berättar för oss om hur människor badat kropp och själ vid Djurgårdsbrunn i många hundra år. Vi vandrar in i skogen där Gustav Fröding svalkade sin själ och möter vår skogsbads-guide, Helena Johard från I Skogens Famn som leder med mjukt och varmt ett skogsbad  som stillar tanken och öppnar sinnena för här och nu. Hur doftar skogen på vintern, vad pratar fåglarna om, hur känns luften mot din kind, och marken under dina fötter? När mörkret faller avslutar vi med en teceremoni och ekologisk lussefika i lyktornas sken. Vi sitter på mjuka fårskinns-sittunderlag och filtar, och fikar ur riktigt porslin. Ut ur skogen går vi sedan en guidad lyktvandring och upplever det naturliga mörkret och lyktornas mjuka sken signalerar vila till kroppen.

 

Mötesplats: Vi möts vid Djurgårdsbrunn kl 14.

Paketpris: 500 kr per person (471,50 kr exkl. moms). https://www.djurgardensekolyx.com/new-events/skogsbad-lyktvandring-2021

Naturens hemliga liv-en heldag med skogsbad vid

Ecotopia, Österlen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flyttat till 4:e Juni 2022   10:00-16:30    

 

I Skogens Famn sjunker in i naturen vid kunskapscentret Ecotopia på Österlen 

Vi  minglar med träd och buskar och låter sinnena finna ro i närkontakt med  naturen och livet.

Vi inleder dagen med att höra om hur vi kan hitta lugn tillsammans med naturen, skogens medicin och förkovrar oss i rykande färsk kunskap om naturens gröna sinnen och hemliga liv.

Inspirerade av naturens förmågor vandrar vi mot  Mariavalls kloster och upplever  den tidiga höstskogen, låter skogen ändra tid och rum och badar våra sinnena i kontakt med mossan, träden och livet.

 

Tillsammans  njuter vi  av en gemensam vegansk lunch med smaker av vilda växter på Ecotopia.

Under eftermiddagen kopplar vi upp oss med naturen och låter kroppen hitta en plats att stanna en längre tid och ser vad som händer. Vi kommer att ha med en skrivbok och penna att skriva eller rita reflektioner men lämnar öppet för stunden att ta oss dit den vill. Vi avslutar dagen med en teceremoni i skogen där det finns plats för skratt, återkoppling, reflektioner och nya idéer.

Pris: (inkl 25% moms) inkl. vegansk/rawfood lunch och fika: 850 kr

Info och bokning:

http://www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/skogsbad-2021/

IMG_0744.jpg
IMG_0662.jpg

Fest eller Familjemys- Skogsbad och livsglädje

Överraska nära och kära med en annorlunda födelsedagsfest  eller träffa familjen i ett skogsbad.  Visa din tonårsdotter ditt favorit-krypin under en gran eller se vad som händer när ansiktet bäddas in i den mjuka mossan och lukten bär iväg till okända platser.

Vi går ut en privat grupp och skogsbadar, kopplar av från internet och kopplar upp våra sinnen mot naturens signaler. Tillsammans boostar vi kropp och själ med naturens egna hälsopiller och med lekfulla och sinnliga uppdrag i naturen.

 

Pris: 350 kr /vuxen 100 kr/barn Tid: 2,5 h

IMG_20190419_155723.jpg

Presentkort

Det även möjlighet att köpa Presentkort digitalt till någon du tycker om. Maila och ange antal deltagare presentkortet gäller. Vid inbetalning får du ett digitalt presentkort med kod som aktiveras vid anmälan till allmänt skogsbad.

Maila vid anmälan:

embracedbytheforest@gmail.com

eller ring:

tel: 0768097636

2.jpg
IMG_0592_edited.png
IMG_0811.jpg