top of page
IMG_7363.jpg

Vad är Skogsbad?

Behöver du varva ned och få nya perspektiv?

Då kan det vara dags att ta ett grönt och skönt skogsbad och omslutas av naturen.

Skogsbad kommer från japanskans Shinrin-Yoku 森林浴 och betyder att man badar sinnena-inte kroppen- i skogens atmosfär. Man rör sig i lugn takt, känner skogens dofter och använder alla sinnen att uppleva naturen och levande varelser på ett vänligt sätt. 

 

Shinrin-Yoku utvecklades i Japan på 1980-talet till följd av ökad arbetsrelaterad ohälsa. Man fann att en lugn och sinnlig kontakt med naturen verkar återhämtande på stress, stimulerar kreativitet och ger ett ökat välbefinnande. Medicinska studier har även visat att Shinrin-Yoku sänker blodtryck och reducerar nivåer av stresshormonet kortisol. Att andas  skogsluft stärker vårt immunförsvar och gör oss gladare. Skogen pratar genom att avge olika doftsignaler, fytoncider. Vårt immunförsvar reagerar genom att öka de vita blodkroppar. I jorden finns bakterier, Mycobacterium vaccae  som sänker inflammation och stresskänslighet .

 

Skogsbad kallas också natur och skogsterapi. Vi fördjupar kontakten och samspelet med allt liv som omger oss i naturen. Kanske påminns vi också om vår tillhörighet i naturen och att vi är en del i den organiska väv som spänner över vårt jordklot- vårt hem i rymden. 

hur går det till

Sakta ned takten, lukta på blommorna, smaka på luften, känn på mossan och lyssna på naturen. I ett guidat skogsbad får du hjälp att fördjupa upplevelsen av naturen.  Vi avslutar skogsbadet med en te-ceremoni i naturen.

 

Ett typiskt skogsbad varar 1-3 timmar. 

Hur går skogsbad till?

skogsbad under ett träd

Måste man krama träd?

 

Skogsbadet utgår ifrån att du hittar vad du behöver i din egen takt det som är rätt för dig. Varje upplevelse är personlig och unik och ingen är mer rätt än en annan.

 

Vi växlar mellan att upptäcka själv i tystnad och att dela upplevelser med varandra.

 

Skogsbad kan anpassas till alla åldrar och fysiska förutsättningar. Man kara tom vara inomhus-överallt finns naturen

drawing bird on head
drawing tree heartbeat

Vad behöver jag?

Eftersom vi badar sinnena-inte våra kroppar och saktar ned tempot, rekommenderas inga badkläder men gärna ett extra lager med kläder, oömma skor och ett sitt-underlag för komfort. Det kan också vara bra att ha med sig vatten och något snacks om du blir hungrig.

Meet Helena
skogsbadhelena_edited.jpg

Jag heter Helena med en bakgrund som forskare inom neurobiologi, konst och performance-konstnär. 2018  förflyttade jag verksamheten in i  skogen, grundade I Skogens Famn och guidar i skogsbad, ätbara växter och svamp som ett sätt att återknyta till naturen. 

Sedan jag var barn har jag fascinerats av vad allt liv är och hur man upplever verkligheten. Naturen med myriader av liv är en hemlighetsfull rymd där nya historier vävs samman. Det påminner mig om den lustfyllda känslan jag hade som barn av att naturen är besjälad och att skogen är ett sagolikt äventyr där tiden är oändlig och alla känslor får plats.

Det finaste  är när skogen ändrar känslan av tid och rum, gäster möter varandra och naturen på sitt eget sätt och min egen roll som guide glöms bort. Likt en segelbåt som fylls med vind och seglar iväg i en egen riktning.

Om mig

Certified Nature and Forest Therapy guide, Association of Nature and Forest Therapy 
 
Filosofie doktor PhD, Stockholms Universitet 
 
Bachelor of Fine Art,Glasgow School of Art  
Svampkonsulent

Auktoriserad Stockholmsguide

Certifierad Första Hjälpen i Friluftsliv (NOLS)

certification ANFT
Testimonials
DSC_0890.jpg

Sagt om Skogsbad:

“Tiden försvann och det känns som jag smälte samman med naturen-så här har jag inte varit i skogen sedan jag var liten”

— Anna

55692998_809003366110059_635389416008004
Email
 
Kontakt och Anmälan
Välkommen att fylla i detta formulär, skicka ett meddelande nedan eller maila iskogensfamn@gmail.com
Vid anmälan ange upplevelsedatum och eventuella allergier så att vi kan anpassa den bästa upplevelsen för er!
Contact
Fästpunkt 1
bottom of page